Wat is bitcoin

Wat is Bitcoin?

Wat is Bitcoin nu precies? Een veel gestelde vraag onder geïnteresseerden in cryptomunten. Bitcoin is een wereldwijd betalingssysteem en de grootste en bekendste cryptocurrency. De cryptomunt is in 2008 bedacht door de pseudonieme softwareontwikkelaar Satoshi Nakamoto (tot op de dag van vandaag weet niemand wie dit is). Bitcoin is de eerste gedecentraliseerde digitale valuta en werkt zonder een bank of andere centrale autoriteit. Transacties vinden rechtstreeks plaats tussen gebruikers, zonder tussenpersoon.  

De Bitcoin wordt elektronisch gemaakt (dit wordt minen genoemd) en bewaard in een grote database, de Blockchain. Simpel gezegd is dit een grote database, waar meerdere mensen in kunnen werken en tegelijkertijd ook wijzigingen van anderen kunnen inzien. Google Drive is een goed voorbeeld van een Blockchain.

Wat zijn Bitcoins en hoe werkt Bitcoin?

Nakamoto heeft de Bitcoin bedacht als een elektronisch betalingssysteem op basis van wiskundig bewijs. Het idee was om een ​​ruilmiddel te produceren, onafhankelijk van een centrale autoriteit, die elektronisch kon worden overgedragen op een veilige, verifieerbare en onveranderlijke manier. Groot voordeel hiervan: Bitcoins zijn in alle opzichten bestand tegen vervalsingen. Door de controle in de Blockchain is dit onmogelijk.

Bitcoins zijn volledig virtuele munten die ontworpen zijn om ‘op zichzelf staand’ te zijn voor hun waarde, zonder dat banken het geld hoeven te verplaatsen en op te slaan. Als je eenmaal Bitcoins bezit, gedragen ze zich als fysieke gouden munten: ze bezitten waarde en handelen net alsof je klompjes goud in je zak hebt. Je kunt je Bitcoins gebruiken om online goederen en diensten te kopen, of je kunt ze bewaren en hopen dat de waarde in de loop van de jaren toeneemt. Bitcoins kunnen worden geruild van de ene persoonlijke ‘portefeuille’ (wallet) naar de andere. Een wallet is een kleine persoonlijke database die je opslaat op je computer, op je smartphone of ergens in de cloud. De meeste mensen kopen ze via een cryptocurrency exchange, zoals Coinbase, en plaatsen hem daar in hun wallet.

Betalen met Bitcoin uitleg

Betalen met Bitcoin kan al vele jaren in Nederland. In 2014 was de Spar in Arnhem één van de eerste winkels. Het was onderdeel van het initiatief ‘Arnhem Bitcoinstad’. Burger King en Thuisbezorgd.nl zijn ook bedrijven waarbij je al jaren met Bitcoins kunt betalen. Ook bij Expedia, ‘s werelds grootste online reisbureau, kun je met Bitcoins betalen met je Coinbase account.

Een groot voordeel van de Bitcoin ten opzichte van traditionele valuta, zoals de dollar en de euro, is de deelbaarheid. De kleinste eenheid van een Bitcoin wordt een Satoshi genoemd. Het is een honderdmiljoenste deel van een bitcoin (0,00000001) – tegen de huidige prijzen, ongeveer een honderdste van een cent. Dit kan microtransacties mogelijk maken die niet met traditioneel elektronisch geld mogelijk zijn.

Bitcoins kopen

De Bitcoin (BTC) kun je heel gemakkelijk binnen enkele minuten online kopen, via een cryptocurrency exchange of een broker. Op het internet zijn er veel verschillende exchanges (ruilbeurzen) en brokers om Bitcoin kopen te realiseren. Wij van NuCrypto begrijpen dat deze keuze lastig is en hebben daarom de voor- en nadelen van de grootste vijf exchanges op een rij gezet.